d.o.o Trebinje, Beogradska 7. MB:11155561, JIB:4404165520007,carinski broj:404165520007
žiro račun: 571-080-00001097-36 Komercijalna Banka
e- mail:[email protected]
tel:+387 65 840 753
+387 59 260 889
www.ginekolog.ba
 
  O nama
 
 

 

ArtMedica? Umjetnost koja liječi ili umijeće liječenja, odnos stvaralaštva i medicine. Koje su terapijske mogućnosti umjetnosti ili koje su duševne, tjelesne i socijalne patologije koje umjetnost otklanja. Kakve su stvaralačke mogućnosti u medicini danas kada je potpuno neistražen ostao samo mozak, a genetski kod se aktivno čita.

U dobu vladavine tehnike u svim oblastima života i ljekar je sve više tehničko lice, a i samo tijelo se razmjerava zakonima savremene tehnike u smislu biološkog aparata. Otkrivanjem enzima i sintetisanjem stimulansa u tehničkom smislu posmatra se i "duša". Valja napomenuti da u antici riječ tehnika je označava prvenstveno umjetnost (dopuštanja).

Gledano društveno besmisao raste i depresija je sve "popularnija" jer čovjek ne može da živi tek radi života, pa se na pitanjima kao što su eutanazija, abortus, genetski inžinjering ponovo postavlja pitanje smisla (primjene tehničkih mogućnosti) koje vodi u filozofsko pitanje šta je Čovjek? Biće smisla (govora)?

Stvoreno i (ili) biće kadro da stvara, na smrt bolesno a liječi? Kao stvoren on je u suštini tek kada stvara, jer tada iskače iz vremena, nadilazi samoga sebe i evoluira ili postiže svoju božanstvenost i dostojanstvo.Čovjek nema život po sebi, nego jedno vrijeme učestvuje u njemu, pa je smrt uzrok svake bolesti, a ne obrnuto kako se obično dijagnostikuje.

Umjetnost na neki način obezbjeđuje neku sjenu i neku vrstu "besmrtnosti" u djelu ili makar produženu egzistenciju u pomenu. Liječenje je nesvršena radnja dok iscjeljenje znači povratak cjelovitosti koje neminovno ima socijalne aspekte, a pitanje šta je cjelovitost ostavljamo za svaku pojedinačnu savjest.

Budući da se manipulacija savješću putem mas medija naučno proučava od pedeseth godina prošloga vijeka, a na savjest ne djeluju više samo religije, nego možda i snažnije države, pa i stranke, a moguće da ih sve nadmašuju korporacije.

U tom smislu ArtMedica ima upravo suprotne pozicijе: deideologizacije i dedoktrinacije, pa želi na jednom nadideološkom nivou ostvariti benifite za što veći broj autentičnih pojedinaca i zajednica. To činimo i tako što unutar virtuelnog prostora dopiremo do Vas i u edukativnom smislu poboljsavamo zdravstvenu zastitu ( projekat ginekolog.ba)

Sa druge strane riješeni smo u namjeri da u Vaše domove instaliramo umjetnička djela, da bi i sa njima pored već prisutnih ekrana ostvarivali komunikaciju i oplemenili Vaše životno okruženje. Jer vjerujemo da komunikacija sa recimo ikonom daje bolju i pravovremeniju informaciju, a njeno čitanje nije diktat nego nagovor na slobodu.