Neplodnost je veoma čest problem u populaciji. To nije samo individualni već i društveni problem koji može da ugrozi psihološku harmoniju braka, da utiče na seksualni život i da se odrazi na društvenu sredinu. Bračni parovi koji se odluče da imaju dijete, a ne dođe do trudnoće, mogu da imaju osjećaj lišavanja i nezadovoljstva.

Nemogućnost rađanja shvata se kao odricanje od osnovnih prava, nepravda i razočarenje. Mnogi bračni parovi bez djece imaju psihološke, porodične i socijalne probleme. Ispitivanje i liječenje neplodnosti postavljaju i dodatne probleme pored osnovnih problema kao što su finansijska opterećenja za porodicu i društvo.

Definicija Svjetskog udruženja za fertilitet i sterilitet pod neplodnošću ili smanjenom plodnošću smatra, kada kod jednog bračnog para, poslije jedne godine redovnih polnih odnosa bez korišćenja kontraceptivnih sredstava nedođe do trudnoće.

Smatra se da je po ciklusu šansa za trudnoću 25-33% ukoliko su nalazi oba bračna partnera u granicama normale, a odnosi se održavaju u predpostavljeno vrijeme ovulacije.

U toku prvih 3-6 mjeseci braćnog života obično zatrudni 50% žena, a u toku prve godine braka 80-90%. U drugoj godini braka stopa porasta trudnoća raste za 3-5%

 

...u pripremi...