U vama se razvija jedno nježno  biće. Vaša beba će se sigurno roditi zdrava. Na to možete i sami da utičete  – time što ćete se pravilno hraniti.

Pravilna ishrana u trudnoći veoma je važna. Potrebno je da se pridržavate preporuka o zdravoj ishrani, te ćete tako smanjiti rizik od urođenih anomalija, obezbjediti bolje uslove za razvoj mozga kod ploda, kao i povećati vjerovatnoću da će beba imati optimalnu težinu na porođaju.  Ako je ishrana pravilna, povećavate šanse da Vaše dijete bude zdravije kad odraste.

Izbjegavajte prezačinjeno, preslano, slatkiše, cigarete, alkoholna pića. Preporuka je da pijete dvije litre tečnosti, uglavnom vode…
Uvidjećete koliko ćete se bolje osjećati ukoliko se budete pravilno hranile i pile dovoljno tečnosti. Na taj način možete da utičete na bezbjedniju trudnoću ( da izbjegnete neke komplikacije kao npr. anemiju ili preeklampsiju koje se češće javljaju kod loše uhranjenih trudnica). Takođe, umanjiće Vam se neke neprijatne pojave vezane s trudnoćom: jutarnje mučnine, zatvor (opstipacija), bićete emocionalno stabilnije (dobra ishrana može da ublaži nagle promjene raspoloženja); veće su šanse da se porodite u očekivanom terminu (kod žena koje se dobro hrane rjeđe se javlja prijevremeni porođaj); a ne zaboravite da se dobro ishranjen organizam brže i lakše oporavlja, a brže ćete se osloboditi i viška kilograma koje ste dobili u trudnoći.

Snaga volje je važna naročito dok ste trudni! Pa ipak, svi mi podliježemo iskušenjima ponekad i to bez griže savjesti. „ Koji je to dvorac u koji gadosti ne prolaze“ – Šekspir je napisao – zato i vi častite sebe  čokoladicom koju volite ili pitom od oraha ili  višanja ili sladoledom ili krofnama, kolačima, s vremena na vrijeme.
Nađite mjeru!


Kad varate radite to smišljeno i neka uvijek bude u pitanju nešto što zaista volite i poželjeli ste. „Trudnice ne smiju željeti!“ OK – počastile ste se, ali morate prestati. Ukoliko zaključite da niste u stanju da se zaustavite kad jednom počnete da jedete – onda nemojte varati uopšte. Opasno je! Misli se da su dnevne kalorijske potrebe za ženu od 2.000 - 2.200 kalorija. Trudnicama taj iznos treba povećati za 15 odsto, odnosno za 300-500 kalorija na dan. Kod blizanaca (blizanačke trudnoće) broj dozvoljenih kalorija se duplira.  Trebalo bi ih unositi u zdravom obliku - kroz meso, voće i povrće.
Nemojte uzimati više kalorija nego što je to potrebno bebi za rast : veća tjelesna težina dovodi do mnogih neprijatnosti naprežete mišiće pa ćete imati bol u krstima, nogama, umaraćete se, dobiti proširene vene, beba može imati preveliku težinu i da porođaj zbog toga  bude teži, a poslije porođaja se nećete moći riješiti suvišnih kilograma, tj. imaćete velike muke, a najteža komplikacija je povišen krvni pritisak. S druge strane, unošenje manje kalorija može da uspori razvoj bebe - može da rezultira padom rezerva masti, što dovodi do stvaranja tzv. ketona u krvi i urinu...

 

KOJA JE HRANA VAŽNA ZA RAZVOJ BEBINOG MOZGA?

Važna uloga folne kiseline


Dosta je bilo riječi o folatima, te nećemo sve ponavljati, a napomenućemo samo da je neophodno da trudnice uzimaju suplemente (tablete folne kiseline) u prvom trimestru trudnoće (do 12. gestacijske nedelje), jer se tako smanjuje mogućnost razvijanja defekata kod ploda (prvenstveno prevencija defekata neuralne tube kod bebe).

Važna uloga holina


Jedite jaja, meso, goveđu i  pileću jetru, kako biste unijeli ovaj esencijalni nutrijent, rastvorljiv u vodi, a koji se unosi putem hrane, da bi tijelo ostalo zdravo. On je prekurzorni molekul za neurotransmiter acetilholin, koji ima veliki broj funkcija kao što su memorija i kontrola mišića.
Ne zna se sa sigurnošću šta pokreće mehanizme djelovanja holina u prenatalnom razvoju mozga, ali se misli da je ključan za razvoj hipokampusa, dijela mozga,  koji je odgovoran  za memoriju. Osim toga, holin u sadejstvu sa folnom kiselinom može  biti preventiva oštećenju neuralne cevi.

Izuzetno važne omega-3 masne kiseline

 


Omega – 3 masne kiseline obezbjeđuju da se plod razvija pravilno, a prije svega su značajne za izgradnju mozga i očiju. Izvori omega-3 masnoća su masna morska riba, kao što su losos, tuna, sardele, haringe, bakalar, potom orasi i sjeme lana. Ove masne kiseline pomažu da se dijete zaštiti od eventualnih poremećaja kao što je autizam, drugi razvojni poremećaji i ADHD (poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću), ali i da se poveća njegova inteligencija. 

Proteini

 

 


Trudnicama je  potrebno više proteina - za izgradnju ćelija i "proizvodnju" hormona za rast bebe. Pojačajte njihov unos tako što ćete za doručak uzeti jogurt sa voćem, maslac od kikirikija na parčetu suvog tosta (dvopeka) od cijelog zrna žitarica za užinu, parče nemasne govedine za večeru.

Neophodan vitamin B12

 


Dobri izvori su meso, jaja, i mliječni proizvodi. Vitamin B12 igra važnu ulogu u sintezi novonastalog tkiva fetusa. Trudnica bi trebalo da uzima oko tri mikrograma vitamina B12 dnevno. Ovaj vitamin pomaže i brži razvoj ćelija fetusa, koje ne mogu da se pravilno stvaraju bez njegove adekvatne količine.

Povećajte unos gvožđa


Gvožđe pomaže da se isporuči kiseonik neophodan za održavanje života ploda. U prvom trimestru možete da budete još umorniji ako nemate dovoljno gvožđa, bjelančevina ili običnih kalorija. Dobro provjerite da li ishranom zaista  unosite sve potrebne hranjive sastojke.
Oprez!

Na razvoj bebinog mozga negativno utiče nezdrava ishrana trudnice, kao što je unos kontaminirane hrane i alkohola, ali i gojaznost u toku trudnoće. Neadekvatna količina kiseonika povećava rizik od slabog rasta, ali i nižeg koeficijenta inteligencije (IQ). Zato povedite računa i u ishranu uključite namirnice bogate gvožđem, kao što su piletina, nemasna govedina, mahunarke, i obogaćene žitarice za doručak.

Jod


Deficit joda može da dovede do mentalne retardacije, cerebralne paralize i gluvonijemosti. Njegovi prirodni izvori su riba (sardine, bakalar), plodovi mora (rakovi, školjke) i alge.
Ovaj element je naročito važan za razvoj mozga na nivou neurona.

Cink


Cink je, značajan za razvoj mozga. Važni izvori ovog minerala su meso (govedina, teletina, jagnjetina, svinjetina, ćuretina), iznutrice, tunjevina, školjke, rakovi, sir, soja, grašak, semenke bundeve, pivski kvasac.